Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΣΚΟΠΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ


 ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΣΚΟΠΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ
Το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Η ΣΤΗΡΙΞΗ» δημιουργήθηκε το Δεκέμβριο του 2008 με σκοπό να καλύψει ακραίες και οξείες καταστάσεις φτώχειας, ένδειας, ανέχειας και αδιεξόδου αλλά και πολλές ανάλογες υστερήσεις οι οποίες είναι άλλοτε ορατές και άλλοτε όχι και δεν καλύπτονται επαρκώς από τις υπάρχουσες προνοιακές κοινωνικές δομές του Νομού Ξάνθης.
    Η σύσταση της αστικής, μη κερδοσκοπικής εταιρείας, (Μ.Κ.Ο. & Ν.Π.Ι.Δ.) έγινε με τη συμμετοχή της Νομαρχίας Ξάνθης και δύο φορέων του Νομού, με σημαντικό κοινωνικό έργο και δράση, έως σήμερα, στην στήριξη ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, του Συλλόγου Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα Ν. Ξάνθης και της Ελληνικής Εταιρίας Νόσου ALZHEIMER (NA) και Συναφών Διαταραχών Ν. Ξάνθης. Κύριο αντικείμενό της είναι η κάλυψη ελλειμμάτων κοινωνικής αλληλεγγύης, με την ενεργοποίηση εθελοντικών ομάδων πολιτών και με την κατευθυνόμενη αξιοποίηση χορηγιών για την μεγιστοποίηση του αποτελέσματός τους στοχεύοντας με ευελιξία στους συμπολίτες μας που την έχουν πραγματικά ανάγκη. Η λειτουργία της είναι συμπληρωματική και  καλύπτει κενά των κρατικών υπηρεσιών. Γενικός σκοπός της είναι η επικουρική κάλυψη ελλειμμάτων κοινωνικής αλληλεγγύης με σοβαρότητα και με ευελιξία μη κυβερνητικού οργανισμού. Ελλείμματα που πρέπει να καλυφθούν και που με το υφιστάμενο πλαίσιο δεν είναι εφικτό να καλυφθούν. Πρόκειται για μια δομή απεγκλωβισμένη από εξαρτήσεις, ένας ελεύθερος οργανισμός που μπορεί πραγματικά να υποστηρίξει και να διασυνδέσει καλύτερα την κοινωνία στην κατεύθυνση της κοινωνικής συνοχής.
    Η δομή μέσα από καινοτόμες ενέργειες, καινοτόμα μέσα (ηλεκτρονική γραμμή ειδοποίησης), δράσεις και με την συμμετοχή της σε προγράμματα απευθύνεται και παρέχει στήριξη στα παιδιά των φαναριών, σε άστεγους, σε άτομα με κινητικές δυσκολίες που δεν υποστηρίζονται επαρκώς, σε περιπτώσεις οικογενειών που βρίσκονται υπό σφοδρή κοινωνική πίεση, σε παιδιά που εγκαταλείπονται, σε ηλικιωμένα μοναχικά άτομα υλικής, ψυχολογικής ή υγειονομικής στήριξης, σε μονογονεϊκές οικογένειες, σε οικογένειες σε κατάσταση SOS, σε κακοποιημένες γυναίκες κτλ, καθώς και σε πολλές άλλες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες που συγκαταλέγονται στην μεγάλη κατηγορία της φτώχειας και σε άλλες μορφές κοινωνικού αποκλεισμού. Παρέχει μόνο υπηρεσίες και παροχές ειδών πρώτης ανάγκης σε όσους πραγματικά τις έχουν ανάγκη και σε καμιά περίπτωση δεν παρέχει οικονομικές ενισχύσεις.
Ειδικότεροι σκοποί της  είναι:
1.      Η παροχή υπηρεσιών κοινωνικής μέριμνας, πρόνοιας, φροντίδας κι ενδιαφέροντος σε μόνιμους κατοίκους του Νομού Ξάνθης συμπληρωματικά και επικουρικά των παρεχόμενων από τις Υπηρεσίες ή άλλους φορείς, ειδικότερα δε σε ιδιαίτερα ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες όπως :
-         Άτομα με αναπηρίες που δεν υποστηρίζονται επαρκώς.
-         Παιδιά του δρόμου (παιδιά των φαναριών), παιδιά σε επαιτεία, άστεγα, παιδιά που εγκαταλείπονται κτλ.
-         Μόνες μητέρες και γενικότερα μονογονεΐκές οικογένειες.
-         Άτομα τρίτης ηλικίας.
-         Άτομα χαμηλού εισοδήματος με ακραία προβλήματα και με δυσβάστακτες δαπάνες.
-         Έφηβοι χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών.
-         Ανήλικοι παραβάτες του νόμου.
-         Οικογένειες που βρίσκονται μέσα στα χωροθετικά όρια της Νομαρχίας Ξάνθης και που αποδεδειγμένα αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης λόγω έλλειψης επαρκούς εισοδήματος, οικογένειες σε κατάσταση SΟS.
-         Άνεργες γυναίκες που στηρίζουν οι ίδιες τις οικογένειες τους και βρίσκονται υπό το φάσμα της ανεργίας για περισσότερους από 12 μήνες.
-         Μοναχικά άτομα με προβλήματα υγείας.
-         Αστέγους και οικονομικούς μετανάστες.
-         Θύματα βιασμού, βασανιστηρίων και διεθνικής σωματεμπορίας (trafficking).
-         Γυναίκες και παιδιά, θύματα ενδοοικογενειακής βίας.
-         Κακοποιημένες γυναίκες
2.      Η κοινωνική υποστήριξη, εμψύχωση και υποβοήθηση ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων (νέοι, γυναίκες, άνεργοι, άτομα τρίτης ηλικίας μέσα από προγράμματα της αυτοδιοίκησης, της κεντρικής διοίκησης, της ευρωπαϊκής ένωσης ή άλλων φορέων) στα οποία θα συμμετέχουν.
3.      Η ενεργότερη κοινωνική αξιοποίηση της νεολαίας, και με την προσφορά εθελοντικού έργου, πάνω σε θέματα κοινωνικής φροντίδας και μέριμνας των ασθενέστερων ομάδων πληθυσμού.
4.      Η ενεργότερη κοινωνική αξιοποίηση και ευαισθητοποίηση των συλλογικών φορέων του Νομού Ξάνθης (επιστημονικοί σύλλογοι, κοινωνικοί σύλλογοι και φορείς, συνδικαλιστικοί φορείς, οργανώσεις νεολαίας πολιτιστικοί και καλλιτεχνικοί οργανισμοί κ.ά.), και με την προσφορά εθελοντικού έργου, προς την κατεύθυνση της κοινωνικής προσφοράς και την ανάπτυξη πρωτοβουλιών στα πλαίσια μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής αντιμετώπισης των οξύτατων κοινωνικών προβλημάτων της περιοχής.
    Η «Στήριξη» είναι μια δομή που η λειτουργία της στηρίζεται στην εθελοντική συμμετοχή και εργασία των συμπολιτών μας και στις ευγενείς χορηγίες τους, προκειμένου να επιτελέσει τους ανθρωποκεντρικούς σκοπούς της, που αναλυτικά αναφέραμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου